Skip to content

Oekraïners willen graag werken

  • REPORTAGE Bijeenkomst om werkgevers aan vluchtelingen te koppelen
  • Schager Courant / NHD – woensdag 11 mei
  • Door: Mike Deutekom

Het meeste wisten ze wel, zeggen Oekraïners na afloop van een informatiebijeenkomst over werken in Nederland. Maar de bijeenkomst in de Cultuurschuur in Wieringerwerf is zeker niet voor niets: veel van de vluchtelingen schrijven zich in bij de aanwezige uitzendbureaus. ,,We willen gewoon graag werken.’’

WIERINGERWERF Circa vijfentwintig Oekraïners zijn op de bijeenkomst afgekomen. Onder hen de 17-jarige Nazar en zijn moeder Nataliia die worden opgevangen in de oude pastorie in het dorp. Of ze zoeken naar werk?,,Ik niet’’, zegt Nazar. ,,Ik ga vanaf volgende week n aar school op RSG Wiringherlant. Ze hebben daar een speciale klas waar ik ook Nederlands en Engels kan leren. Ik ben mee als ondersteuning voor mijn moeder.’’ Nataliia zoekt wel werk. ,,Liefst wat schoonmaakwerk’’. Ze spreekt een beetje Engels en nog geen Nederlands dus maakt ze zich wel een beetje zorgen. Maar veel van de aanwezige uitzendbureaus (Luba, NL Jobs, AB Vakwerk, Victoria, Weel EU, Herenbos en Agro Jobs) hebben of zelf gezorgd voor Oekraïens sprekend personeel of er is een tolk beschikbaar voor hulp.

Bot

Bijna alle Oekraïners gaan de tafeltjes langs van de uitzendbureaus. Daarvoor hebben ze gekeken en geluisterd naar een presentatie over werken in Nederland. Daarbij kwam ook de Nederlandse cultuur aan bod, die voor de oorlogsvluchtelingen mogelijk vreemd of zelfs bot en ongemanierd kan overkomen. Al ’onze’ zwakheden werden belicht: dat we vaak voor buitenlanders heel erg direct (lees bot) voor de dag kunnen komen; dat we een eigenwijs (en soms betweterig) volkje zijn dat elke minuut van de dag probeert te plannen. En dat we voor de rest vooral redelijk individueel zijn ingesteld behalve tijdens bijvoorbeeld Koningsdag en wedstrijden van het Nederlands Elftal. Op werkgebied leren de Oekraïners dat Nederlanders ook zakelijk flexibel, open en direct optreden. Onderhandelingen beginnen gelijk stevig en veel Nederlandse ondernemers zijn lastige, koppige tegenpartijen. Maar is de afspraak gemaakt dan staan we bekend als eerlijk en betrouwbaar. Bovendien zijn de Nederlanders als werkgever redelijk informeel en minder hiërarchisch ingesteld dan elders ter wereld. Wel krijgen de vluchtelingen de twee gouden regels op het hart gedrukt: wees op tijd en maak geen beloftes die je niet waar kunt maken. Zeg liever ’nee’ als je iets niet denkt te kunnen dan het te beloven te doen en daar later op terug moeten komen omdat het niet lukt.

Criminelen

Naast de omgangsvormen krijgen de Oekraïners ook te horen wat hun rechten en plichten zijn. Dat ze gelijkwaardig moeten worden behandeld, hetzelfde loon horen te krijgen als ze gelijkwaardig werk doen met een gelijkwaardige ervaring en wat het wettelijk minimum loon is. Daarnaast worden ze gewaarschuwd voor criminelen die misbruik van ze willen maken, bijvoorbeeld door geld te vragen voor een ’inschrijving’. Ook wordt hen verteld dat het voor hen vaak al lonend is als ze zes uur of meer per week gaan werken ten opzichte van het leefgeld dat ze nu van de staat ontvangen. Het is de tweede bijeenkomst die uitkeringsinstantie UWV samen met het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord, NHN Werkt Door (samenwerkingsverband voor werknemers in deze regio), EURES (voor werkzoekenden in een ander land) en diverse uitzendbureaus houdt in dit deel van de provincie. Doel is de Oekraïense vluchtelingen die graag willen gaan werken, daarbij te ondersteunen en te helpen.
De vorige bijeenkomst was in De Rijp en vooralsnog was dat een succes. Van de circa vijftig aanwezige vluchtelingen is inmiddels circa de helft aan het werk via uitzendbureaus. Voor veel Oekraïners in Wieringerwerf is met name het directe contact met de uitzendbureaus een meerwaarde van de informatieochtend. Op de vraag of ze tijdens de presentatie ook nog wat nieuws hebben opgestoken, antwoorden meerdere vluchtelingen dat ze het meeste wel al wisten. Ook over zaken als het minimumloon waren ze al op de hoogte. Maar blij zijn ze wel dat deze bijeenkomst werd gehouden. ,,We want to work’’, luidt het antwoord in het Engels.

Lees hier het krantenartikel

Back To Top