Skip to content

Open Hiring biedt een nieuwe oplossing aan voor werkgevers die op zoek zijn naar geschikte werknemers voor een vacature. Werkgevers bepalen de minimale eisen van de functie en kunnen een wachtlijst openen in de onderneming, waarop werkzoekenden hun naam kunnen zetten. De persoon die zich als eerste inschrijft, krijgt de baan. Er vindt geen sollicitatiegesprek plaats. Een CV, diploma of arbeidservaring is niet belangrijk. Het draait om slechts 2 zaken: wil de werkzoekenden in kwestie de baan, en denkt hij/zij het werk aan te kunnen?

Het resultaat van deze aanpak is gemotiveerde werknemers. Dit blijkt uit positieve ervaringen bij bedrijven in Nederland waar Open Hiring van start is gegaan, en uit het enthousiasme van de werkgevers die hierbij betrokken waren. Nederland telt al meer dan twintig bedrijven die via Open Hiring personeel werven. In Noord-Holland Noord werven nu twee bedrijven personeel zonder sollicitatiegesprek. Jumbo Monique gevestigd in Heerhugowaard en Zwaagdijk en bakkerij Pater in Avenhorn. Als eerste in Noord-Holland Noord startte bakkerij Pater in Avenhorn met Open Hiring. Pater past het baanbrekende concept toe in de nieuwe vestiging in Zwaagdijk waar Davelaar-koeken worden geproduceerd. Monique Ravenstijn is de vijfde generatie van een familie van grootgrutters. Ze is eigenaar van tweet Jumbo Monique-supermarkten en daarmee werkgever van 250 medewerkers. Zij volgde als tweede bedrijf die het principe toepast.

Enthousiast

Aanvankelijk stond Ravenstijn tamelijk sceptisch tegenover het principe van Open Hiring. Maar naarmate ze zich meer in de methode verdiepte, groeide haar enthousiasme voor het idee van ‘een baan zonder sollicitatiegesprek’. “Wij vinden het belangrijk dat ons personeel een afspiegeling van de samenleving is. Je moet een juiste mix hebben van jong en oud, man en vrouw, ‘groen en blauw’. Via Open Hiring verwachten wij een ander type medewerker en andere talenten binnen te halen. Aan hun instelling heb ik geen enkele twijfel. De methode vereist dat kandidaten zich hier persoonlijk melden, en dat doe je alleen als je gemotiveerd bent.” De eerste werving betreft zes medewerkers: voor de kassa-afdeling, de afdeling kruidenierswaren en voor een van de versafdelingen (brood, zuivel, groente).

Primeur

De primeur van Open Hiring in Nederland was in 2019 bij Babysjop MamaLoes uit Goirle (Noord-Brabant). Bijna twee jaar later staat de Open Hiring-teller op twintig bedrijven, inclusief Jumbo Monique. Open Hiring is bedacht door het Amerikaanse bedrijf Greyston. Het concept is in Nederland geïntroduceerd door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, om kansen te creëren voor mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie. RPAnhn, Intermaris en WerkSaam Westfriesland zijn een samenwerking aangegaan met Start Foundation, om dit gedachtengoed ook in Noord Holland-Noord verder te verspreiden.

Back To Top