
WNK Personeelsdiensten helpt mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. Om die reden is het bedrijf een van de twaalf partners die deel uitmaken van WSP-NHN. Maar daarnaast is WNK gewoon een werkgever als alle andere. Dus klopte het bedrijf met een openstaande vacature zélf aan bij WSP-NHN.
Van een eigen beschermde werkomgeving tot detachering of een reguliere baan bij een andere werkgever, WNK helpt mensen met een arbeidsbeperking aan werk én zorgt dat ze dat ook kunnen blijven. “Om dat doel te bereiken heeft WNK de beschikking over detacheringsconsulenten en jobcoaches voor het geven van extra individuele begeleiding”, vertelt teammanager Nicolette Koks.
Loonwaardemeting
Ook de medewerker loonwaardemeting heeft zo’n ondersteunende functie. Zeshonderd medewerkers van WNK zijn extern werkzaam. Al deze medewerkers vallen, vanwege hun arbeidsbeperking, onder het doelgroepregister van de Participatiewet. Van tijd tot tijd meet de arbeidsdeskundige van het UWV hun ‘loonwaarde’: in hoeverre zijn ze in staat zelf een volledig loon te verdienen? Zolang dit niet volledig mogelijk is, kan de werkgever de gemeente vragen om de rest van het salaris aan te vullen – de zogeheten loonkostensubsidie.
WNK stemt deze metingen niet alleen af tussen de arbeidsdeskundige, de werkgever en de werknemer, maar bewaakt ook de termijnen, de planning en de administratieve afhandeling. Deze taken vallen allemaal onder de verantwoordelijkheid van de medewerker loonwaardemeting.
Weten wat je wilt
Toen de collega met die functie in september 2020 per direct een nieuw takenpakket kreeg, zat WNK met een openstaande vacature, die op korte termijn ingevuld moest worden. Nicolette: “We werven altijd eerst intern: collega’s die misschien een andere werkplek willen, of medewerkers die vanuit een beschermde werkomgeving aan een reguliere functie toe zijn. Maar als dat niet lukt, zoals bij deze vacature, schakelen we over naar WSP-NHN. Daarbij bewandelen we dezelfde stappen als iedere andere werkgever.”
“Het voordeel is dat WSP-NHN de kandidaten echt heel erg goed kent en zich ook verdiept in de werkgevers. Hierdoor is er eerder een match en kost de sollicitatieprocedure minder tijd. Als werkgever moet je dus goed weten wat je wilt. Zoals met alles is wat je erin stopt, ook wat je eruit haalt.”
‘Ja, en nu?’
Nog diezelfde week stelt WSP-NHN twee mensen voor. Nicolette: “We willen gewoon de beste kandidaat. Maar nadat we beiden gesproken hadden, vroeg ik m’n collega: ’Ja, en nu?’ Ze waren allebei capabele en leuke dames. Als ik twee functies had, had ik ze beiden aangenomen.” Uiteindelijk maakt een kleine praktische reden – het gewenste aantal uren – het verschil.
Een week later gaat de kandidaat al aan de slag. Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Nicolette: “De werkzaamheden kun je wel leren, maar het is altijd maar afwachten of iemand daadwerkelijk in een team past. Het is écht een match gebleken: ze is als mens ook gewoon een heel leuke collega!”