Beschut werk bij Keuken met Karakter: “Je ziet haar groeien”

Het Landgoed Willibrordus was ooit volledig het terrein van de psychiatrie. Tegenwoordig vind je er tal van andere activiteiten en ondernemers. Keuken met Karakter heeft niet alleen sinds drie jaar een restaurant op het terrein, maar verzorgt ook op tal van plekken de catering. Ze bieden het restaurantpersoneel een mooie werkplek. Vorig jaar is samen met het WSP-NHN een pilot gestart om ook mensen met een arbeidshandicap een ‘beschutte werkplek’ te kunnen bieden.

GGZ NHN speelt nog steeds een rol op Landgoed Willibrordus, vertelt Ferry Bierman, teamleider van Keuken met Karakter. Sterker nog, hij is zelf al 37 jaar GGZ NHN-professional. Het restaurantpersoneel bestaat uit reguliere medewerkers, maar voornamelijk uit mensen met een psychiatrische achtergrond: zij werken er op basis van dagbesteding en leer-werken. Deze medewerkers krijgen geen salaris, maar het streven is wel om ieder jaar één à twee van hen een betaalde baan te kunnen bieden.

Naast dagbesteding is vorig jaar een pilot gestart om ook mensen met een arbeidshandicap een ‘beschutte werkplek’ te kunnen bieden. Dit is een heel andere constructie: deze wordt gefinancierd door de gemeente, maar de werknemer wordt gewoon door de werkgever betaald.

De pilot is begonnen met één cliënte, iemand met een lichte verstandelijke beperking. “Ze werkte al bij ons op basis van dagbesteding”, vertelt Ferry. “Haar begeleiders van Esdégé-Reigersdaal vonden haar wel capabel, maar een plek in de reguliere horeca was nog een stap te ver. Zij vroegen ons via WSP-NHN of we haar een beschutte werkplek konden bieden. Zo’n constructie hadden wij nog niet, dus daar moesten we even over nadenken. Na goede gesprekken met WSP-NHN zijn we het gaan proberen.”

“Ik maakte me vooral zorgen om het na-traject. Iemand krijgt een half jaar een betaalde baan, maar wat gebeurt er daarna? WSP-NHN heeft beloofd haar na dat half jaar niet los te laten en ook dan weer te zorgen voor een werkplek.”

WSP-NHN financierde ondertussen een koksopleiding niveau 1 bij frsh – haar praktijkstage kon ze binnen Keuken met Karakter uitvoeren. Inmiddels is het contract met een half jaar verlengd, omdat de cliënte door de coronacrisis nog niet genoeg echte ervaring op heeft kunnen doen.

Toch mag de pilot geslaagd genoemd worden, vertelt Ferry. “We gaan dan ook meerdere beschutte werkplekken aanbieden. Het mooiste is dat het voor de cliënte gewoon een betaalde baan is. Zij voelt zich nu gewaardeerd als werknemer, niet als iemand die een uitkering krijgt. Door scholing en door in een team mee te lopen, zie je haar groeien. Dat geeft een ‘boost’ en de kans om door te stromen naar een reguliere baan.”

De samenwerking met WSP-NHN is Ferry heel goed bevallen. “Naast de garantie dat het traject na het half jaar wordt voortgezet, hebben we ook een goede uitleg van de financiële mogelijkheden gekregen. De combinatie van scholing en een beschutte werkplek maakt meer kansen mogelijk. Hopelijk willen andere werkgevers ook die kansen bieden.”

Vergelijkbare berichten