
Ook in moeilijke tijden is er grote behoefte aan personeel in de installatie- en elektrotechniek. Voor veel mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen, is omscholing naar deze branche dan ook een serieuze mogelijkheid. Zulke zijinstromers komen via WSP-NHN terecht bij IW Noord-Holland.
IW Noord-Holland is een praktijkopleider in de installatie- en elektrotechniek met negen vestigingen in de provincie. Op de verschillende opleidingslocaties verzorgt de organisatie bbl-opleidingen (basisberoepsgerichte leerweg) en contractonderwijs: bij- en nascholing van mensen die al werkzaam zijn in de branche.
WorkForce
Wouter Stam is verantwoordelijk voor het contractonderwijs. Daarnaast is hij sinds de coronacrisis betrokken bij WorkForce, de niet-commerciële arbeidspool van IW Noord-Holland. Wouter: “WorkForce is ontstaan tijdens de vorige financiële crisis. Een oud-leerling was aan de slag bij een van onze lidbedrijven. Daar wilden ze die jongen wel behouden, maar van hogerhand was bepaald dat ze ‘m niet op contract aan mochten nemen. Hij kon ook niet terug naar zijn opleiding, want die was al afgerond. Toen is WorkForce opgezet als uitzendbureau voor installatietechniek, zodat hij als uitzendkracht aan het werk kon blijven.”
“Ook nu zijn onze leerlingen, met aangepaste maatregelen, nog allemaal op pad”
In de loop der jaren is WorkForce flink gegroeid, vertelt Wouter: “Inmiddels is het een springplank richting ons opleidingsbedrijf: eerst een half jaartje werken via WorkForce en, als dat goed gaat, doorstromen naar de bbl-opleiding. Zo kunnen iets oudere mensen toch zijinstromen, omdat we de kosten van de opleiding nog niet doorrekenen aan werkgevers. Anders kiezen die liever voor een 18-jarige zonder ervaring, omdat dit cao-technisch minder kost.”
Door de coronacrisis is het bij WorkForce echt druk geworden: “Veel mensen uit de evenementenbranche of horeca raken hun baan kwijt. Als ze eerder iets in de techniek hebben gedaan of die kant op willen, komen ze bij ons terecht. In de techniek is eigenlijk altijd wel behoefte aan personeel. Ook nu zijn onze leerlingen, met aangepaste maatregelen, nog allemaal op pad.”
Op het cv of hobbymatig
Bijna alle kandidaten voor WorkForce komen binnen via WSP-NHN. Wouter: “Na de selectie volgt een intakegesprek en loopt een kandidaat in de werkplaats nog een dagje mee met een instructeur, om met een assessment te kijken of die persoon überhaupt wel geschikt is. Daarop volgt vaak weer een scholingsadvies.”
“Omdat WSP-NHN doorvroeg, kwam ter sprake dat ze een boot had, waar ze in haar vrije tijd graag aan sleutelde”
“WSP-NHN doet de selectie goed, moet ik zeggen: als er bij iemand op het cv of hobbymatig iets technisch te vinden is, wordt contact met ons opgenomen om te kijken of wij iets kunnen betekenen. Laatst bijvoorbeeld voor een 25-jarige dame uit Den Helder. Zij deed productiewerk, maar was in de WW terecht gekomen. Omdat WSP-NHN doorvroeg, kwam ter sprake dat ze een boot had, waar ze in haar vrije tijd graag aan sleutelde. Toen werd de techniek een optie. Deze dame is met ons het gesprek aangegaan, heeft assessment gedaan en is aan de slag gegaan bij een firma in Den Helder. Sinds twee maanden werkt ze op een nieuwbouwproject in Julianadorp. Ze heeft haar VCA-veiligheidsdiploma gehaald, krijgt één keer in de twee weken bijscholing en, als het allemaal goed gaat, begint ze in februari met haar opleiding installatietechniek “.
Probeer het gewoon
Wouter: “Als je samen een paar keer succesvol bent, zoek je elkaar denk ik makkelijker op om te kijken wat je verder nog kunt doen. Zo kennen ze bij WSP-NHN de weg naar regelingen, bijvoorbeeld om de kosten voor het halen van een VCA-diploma te dekken. Binnenkort hebben we samen een afspraak met bemiddelingsbureau Metechnica. Gezamenlijk kunnen we bij brancheorganisatie Wij Techniek bekostiging aanvragen van een basiscursus installatie- of elektrotechniek, zodat zijinstromers voor de start van de opleiding al wat cursussen kunnen volgen.”
“Waarom zou je gebruik maken van dure uitzend- of detacheringsbureaus?”
“WSP-NHN biedt prima mensen, dus waarom zou je gebruik maken van dure uitzend- of detacheringsbureaus? Terwijl je ook nog van betekenis kunt zijn bij de omscholing van ervaren kandidaten, die bewust voor de techniek kiezen en ook vanuit de brancheorganisatie een handje geholpen worden. Als werkgever krijg je daarbij nog een proefmaand aangeboden, dus het is altijd de moeite waard om te denken: joh, probeer het nou gewoon een keertje. Met de juiste scholing kun je zo een prima medewerker in huis halen.”