Ga naar hoofdinhoud

“Van kamperen tot de bouw tot Defensie, we maken tenten voor elke toepassing”, vertelt Marc Takken, directeur van Karsten Tenten in Zwaag. Sinds dit jaar heeft het bijna vijftig jaar oude familiebedrijf twee anderstalige medewerkers in dienst. Ook wordt het pand schoongemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een paar jaar geleden is Karsten Tenten in contact gekomen met WerkSaam Westfriesland, een van de twaalf organisaties die deel uitmaken van WSP-NHN. “WerkSaam was toen een naaiatelier aan het opzetten”, vertelt Marc. “Wij brachten wat werk naar ze toe op basis van stukloon: we sneden hier zelf materialen voor onze tenten uit en brachten die naar het atelier van WerkSaam, waar ze aan elkaar gestikt werden tot tentdelen. Wij monteerden ze daarna in eigen beheer af. Het idee achter de samenwerking was dat de medewerkers van WerkSaam, zodra ze wat gevoel hadden met onze producten, bij ons intern ingezet konden worden.”

Begin 2020 was het zover en kreeg de eerste medewerker een contract aangeboden. “Toen ik een werknemer nodig had, heb ik WerkSaam gebeld. Zij kwamen met een voorstel: ‘Deze jongen wil heel graag. Hij doet nu jullie werk al en dat doet hij heel goed. We willen dus graag met hem langskomen voor een gesprek en een proefweek.’”

Zogezegd, zo gedaan en al een paar maanden later volgde de tweede medewerker. Beiden zijn anderstalig: de een is als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland gekomen, de ander komt uit Libanon.

Dezelfde taal

De taalverschillen vereisen enige aanpassingen, maar die leiden niet tot problemen, vertelt Marc: “Mocht er wat zijn, dan kunnen we dat via een coach van WerkSaam regelen. Ook komt er af en toe een tolk langs om een voortgangsgesprek te vertalen. Daarnaast geven we de ruimte om, eventueel tijdens werkuren, naar school te gaan om Nederlands te leren. Nu is dat wat moeilijker, omdat de taalscholen vanwege corona grotendeels gesloten zijn. Maar als die straks weer opengaan en onze medewerkers willen op maandagochtend Nederlands leren, dan is dat voor ons geen probleem – dat juichen we alleen maar toe.”

“Ik zeg altijd: We spreken hier dezelfde taal – ook als er een paar de taal niet spreken. We zijn een echt Westfries bedrijf en zoeken medewerkers met dezelfde mentaliteit. De twee medewerkers zijn bij ons meteen ontvangen als deel van het team. Dat voelen ze en dat bevalt ze heel goed. Iedereen doet hier normaal tegen ze.”

“Ik denk dat wij er heel goed in zijn om een gastvrije omgeving te creëren. We merkten dat een van die jongens in de pauze altijd wegliep en in zijn auto ging zitten. Toen we via de tolk vroegen waarom, bleek dat hij daar ging bidden. Toen zei ik dat we dat natuurlijk ook knap op konden lossen en hebben we een bidruimte voor hem ingericht.”

Iedereen een kans geven

Ook op andere plekken in het bedrijf worden inmiddels mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. “Sinds twee maanden wordt drie keer per week het pand schoongemaakt door twee medewerkers van WerkSaam. Zij hebben goede begeleiding, die af en toe binnenkomt om te kijken hoe het gaat. Als iets niet gaat, wordt dat meteen opgelost.”

“De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan in ons bedrijf hoe dan ook uitgebreid worden. Als we voor ons naaiatelier mensen nodig hebben, zullen we altijd kijken of we bij WerkSaam mensen kunnen vinden. Er zijn meerdere functies waarbij zoiets mogelijk is, bijvoorbeeld bij de Expeditie.”

“Ik denk dat elke werkgever wel functies heeft waarop je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in kunt zetten. Je biedt mensen dan een beetje vastigheid en je ziet ze blij worden dat ze ergens onderdeel van uitmaken. Je laat zoals bedrijf ook zien dat je aan alles denkt en iedereen een kans wil geven.”

“Werkgevers die dat ook willen, raad ik aan om gewoon contact op te nemen met WSP-NHN of WerkSaam. Zij hebben genoeg mensen in dienst die je wegwijs kunnen maken.”

   

Back To Top