Een stap in de toekomst naar banen in de energietransitie!

In 3 maanden de basisbeginselen leren van de installatie- en energiesector, die mogelijkheid biedt TechCourt NHN nu. Een stap in de toekomst naar banen in de energietransitie!

TechCourt NHN is een laagdrempelig voorschakelprogramma richting de installatie- en elektrotechniek.  Een voorschakelprogramma waarbij oriëntatie, inspiratie, activatie en begeleiding in een praktijkleeromgeving centraal staan. In dit traject van maximaal 12 weken leert de kandidaat de basisbeginselen van de installatie- en elektrotechniek. Na deze 12 weken is de kandidaat in staat om een vervolgtraject in te gaan bij een van de (praktijk)opleiders óf wordt de kandidaat direct bemiddeld naar een (betaalde) baan! TechCourt is voor alle werk(zoek)enden mét of zonder uitkering.

Praktijkleren
Dat praktijkleren centraal staat is niet iets nieuws en gebeurt al succesvol op diverse plekken in Noord-Holland Noord. Wat echter ontbrak was een zeer toegankelijk en kortdurend traject waarbij potentiële kandidaten de werkzaamheden kunnen ervaren van beroepen richting de energietransitie. Het maakt dan ook niet uit wat je achtergrond, afkomst of opleidingsniveau is. Het gaat om de ervaringen die een kandidaat opdoet en hij of zij krijgt inzicht in de baankansen die het werk met zich meebrengt.

Krachten gebundeld
De triple helix van onderwijs, overheid en ondernemers bundelen hun krachten om mensen te enthousiasmeren te gaan werken binnen de techniek- en energiesector. Het is voor de eerste keer bijvoorbeeld dat Praktijkschool Westfriesland van Stichting Trigoon haar arbeidstrainingscentrum (ATC) inzet samen met de dienstverlening van het WSP-NHN en IWNH. Daarnaast kan de instroom van kandidaten vanuit diverse organisaties komen zoals via het onderwijs (de voortijdig schoolverlaters), de overheid (UWV en gemeenten regio NHN) of via zij-instroom vanuit het bedrijfsleven (via WIJ Techniek en de WBG).

Provinciale steun
Provincie Noord-Holland is erg enthousiast over deze ontwikkeling. In het ‘Manifest Werken en Ontwikkelen’, samengesteld met 160 betrokkenen uit de provincie, gaat ook aandacht uit naar praktijkleerlocaties: “Iedereen doet mee en doet ertoe. We draaien het systeem om en kijken naar wat mensen wél kunnen. Wie ben je en wat breng je mee? Dat is het startpunt voor skills-ontwikkeling. Dat betekent dat je in 2030 op campussen kan ontdekken wie je bent, maar vooral gewoon kan meedoen. En zo kan iedereen die belangstelling heeft voor leuk werk, bij werkgevers die je hard nodig hebben, aan de slag en lever je bovendien een bijdrage aan allerlei maatschappelijke opgaven zoals de woningbouw en de energietransitie”,” aldus Ilse Zaal, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland.

Meer informatie? Neem gerust contact op met Projectleider Roy Huisman, 06-15641916.

Vergelijkbare berichten