Herenbos en Groen is Nu!: kennismaken met de groenbranche

Werkloos als gevolg van de coronacrisis? Dan heeft Linda Hoogland van Herenbos een goede tip: “In het groen is er wél werk. Dat is er op alle niveaus: van lbo-niveau 1 tot hbo-functies. Maar het algemene beeld van de groenbranche bestaat uit de dames en heren met hesjes in de gemeenteperken en that’s it. Terwijl er veel meer is. Er is werk voor hoveniers, veegwagenmachinisten, chauffeurs op maaimachines, er zijn planners nodig, calculators, tekenaars, noem maar op.”

Linda is commercieel verantwoordelijk voor alle vestigingen van Herenbos, dat in de kern een ‘uitzendbureau in het groen’ is: het bedrijf bemiddelt tussen werkgevers en werkzoekenden in verschillende branches, maar is gespecialiseerd in de groen- en hoveniersbranche. Herenbos is daarnaast actief in de bouw, techniek en grond-, weg- en waterbouw en verzorgt re-integratie- en opleidingstrajecten. De organisatie heeft vestigingen in Alkmaar, Almere, Arnhem, Nieuw-Vennep, Purmerend, Schagen en Zoetermeer.

“Je komt overal: de ene dag zit je in Schagen, de andere dag in Den Helder”

“Het werk in de groenbranche is heel veelzijdig,” zegt Linda. “Zo heb je als hovenier planten- en bodemkennis nodig, je moet schuttingen, schuren en afkappingen kunnen bouwen en straten en afwatering aanleggen. Je zit niet de hele dag binnen op één plek, werkt met verschillende collega’s en maakt de omgeving mooier. Je komt overal: de ene dag zit je in Schagen, de andere dag in Den Helder. Je doet grote en kleine projecten in aanleg en onderhoud, je kunt werken met allerlei mooie machines, wat je maar wil. Het is écht heel leuk.”

Groen is Nu!

Om de sector beter voor het voetlicht te brengen en de aanwas van personeel te vergroten, is Herenbos betrokken bij het initiatief Groen is Nu!. Onder deze vlag worden op verschillende locaties open dagen georganiseerd, waar bezoekers kennismaken met de groenbranche: scholieren, jongeren, mensen die vanwege een beperking of ziekte een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, herintreders en zij-instromers. Iedereen is welkom.

Groen is Nu! is in 2018 ontstaan, toen Herenbos dit idee aan het Clusius College en de Tri voorlegde, onderwijsinstellingen die vmbo- en mbo-opleidingen in de groenbranche verzorgen. Al snel werden de aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers erbij gevraagd. Kortom, een goede en hele enthousiaste vertegenwoordiging van de branche om de boer mee op te gaan.

“Kan iemand gelijk aan het werk? Is er een opleiding of begeleiding nodig?”

Sommige bezoekers vinden de open dagen op eigen initiatief, anderen worden erop gewezen door een jobcoach. Of door WSP-NHN, dat ook vanaf het eerste moment bij het initiatief betrokken is: mensen die mogelijk goed passen in de groenbranche, worden door WSP-NHN doorverwezen naar Groen is Nu!, waar zij direct de eerste stap naar een baan kunnen zetten.

Linda: “Zodra we belangstellenden hebben gesproken en ingeschreven, gaan we kijken wat er nodig is: Kan iemand gelijk aan het werk? Is er een opleiding of begeleiding nodig? Ook dan zoeken we weer contact met WSP-NHN en jobcoaches, om te horen wat de beste volgende stap is.”

Vaste contactpersonen

WSP-NHN verzorgt op verzoek van Herenbos ook al langer werving en selectie van uitzendkrachten. Linda: “Sommigen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en helpen we via Groenstart, een ander project, aan werk. Anderen zitten in de WW of overwegen een carrièreswitch. We hebben bijvoorbeeld een radioloog gehad die in het groen is gestart, een groenopleiding heeft gevolgd en bij één van onze opdrachtgevers in vaste dienst is genomen. Of mensen in de schuldsanering die je bij de hand kunt nemen en uiteindelijk aan een vaste baan kunt helpen, hoe mooi is dat?”

“Onze contactpersonen bij WSP-NHN weten wat voor medewerkers we kunnen gebruiken”

Linda hecht veel waarde aan de vaste contactpersonen bij WSP-NHN. “Je hebt één of twee vaste mensen nodig die jouw branche goed begrijpen, anders krijg je mismatches. Onze contactpersonen bij WSP-NHN weten wat voor medewerkers we kunnen gebruiken. Dat kunnen mensen zijn die uit heel andere sectoren komen, maar die als type persoonlijkheid bij ons passen. Het is belangrijk om je contactpersonen van WSP-NHN op de werkvloer uit te nodigen, zodat ze gevoel krijgen met het soort werk, de machines, de sfeer en het type mens bij de verschillende bedrijven.”

WSP-NHN weet nu dan ook precies wat Herenbos zoekt. Linda: “Inmiddels hoeven we niet meer alleen zelf verzoeken in te dienen, maar worden er ook vanuit WSP-NHN potentiële kandidaten aangeboden en besproken.”

Vergelijkbare berichten