Training Harrie Helpt
Met de Harrie Helpt training geven we organisaties handvatten voor het duurzaam begeleiden van werknemers met een arbeidsbeperking. Begeleiding op de werkvloer is voor alle werknemers belangrijk. Dit geldt zeker voor mensen met een arbeidsbeperking of mensen die al wat langer uit het arbeidsproces zijn. Door het volgen van de (gratis) Harrie Helpt training word je de ideale collega op de werkvloer voor een collega met een arbeidsbeperking. Wie is HARRIE en wat is de meerwaarde ervan? CNV Jongeren maakte een animatievideo ter introductie van de training om dit goed uit te leggen.
Heeft u interesse om een Harrie-training te volgen? Vul dan hieronder het aanmeldformulier in.
Een training bestaat uit 2 dagen
(max. 2 personen per bedrijf per training)
De data voor 2023 zijn
- 14 september en 12 oktober locatie Alkmaar
- 20 september en 18 oktober locatie Hoorn
- 19 oktober en 16 november locatie Alkmaar
- 3 november en 24 november locatie Hoorn
- 14 december en 11 januari locatie Alkmaar
De data voor 2024 zijn
- 18 januari en 13 februari locatie Hoorn
- 8 februari en 7 maart locatie Alkmaar
- 28 februari en 27 maart locatie Hoorn
- 28 maart en 18 april locatie Alkmaar
- 10 april en 15 mei locatie Hoorn
- 9 mei en 6 juni locatie Alkmaar
- 21 mei en 11 juni locatie Hoorn

Harrie van Essen is teamleider bij Hessing, specialist in gesneden groenten en fruit. Maar hij is ook een Harrie: een collega die mensen met een beperking op de werkvloer begeleidt.
Wat doet een Harrie precies?
1. Een Harrie die Harrie heet. Hoe zit dat eigenlijk?
“Ik heet Harrie, maar ben ook een Harrie bij Hessing. Een Harrie begeleidt mensen met een beperking op de werkvloer. De naam staat voor kwaliteiten die je hiervoor moet hebben. Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Een Harrie heeft een bewezen positieve invloed op het werk en op de relaties met collega’s.”
2. Wat doe je precies?
“Ik begeleid bij Hessing zes mensen met een beperking bij hun werkzaamheden. Maar ik begeleid ook de mensen om hen heen: reik ze aan hoe ze met deze collega’s om kunnen gaan, wijs ze op hun kwaliteiten. Je kunt niet hetzelfde verwachten als van andere collega’s. Als je je daarvan bewust bent, werken deze mensen juist als een verrijking voor het bedrijf en jezelf.”
3. Hoe word je een Harrie?
“Door het volgen van een training, bijvoorbeeld via de gemeente. Met 6 tot 8 personen bespreek je een dag lang casussen, krijg je advies en gereedschap aangereikt over wat je zelf kan doen en wat WSP-NHN voor je kan betekenen. Je brengt zelf praktijkvoorbeelden in en je kunt ervaringen, ideeën en oplossingen uitwisselen.”
4. Wat is de kracht van Harrie?
“Een Harrie haalt het beste uit mensen met een beperking. Zo haal je er voor hen uit wat erin zit en zijn ze voor je bedrijf goud waard. Dat doe je vooral door bewustwording te creëren in het bedrijf voor het anders zijn.”
5. Waarom doe jij dit?
“Omdat ik niet geloof in een maatschappij waarin mensen met een beperking worden weggestopt. Je investeert in mensen: moet je dan eens kijken wat je er voor terugkrijgt. Dat is geweldig!”