Meer dan 100 werkgevers geïnspireerd door MVO-bijeenkomst Ondernemen met je hart

Op 23 mei 2024 vond het volgeboekte bijeenkomst Ondernemen met je hart plaats, georganiseerd door WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord. Met een opkomst van meer dan 100 deelnemers werd de zaal in het Cool kunst en cultuur theater te Heerhugowaard gevuld met enthousiaste werkgevers. Spreker Kees Klomp nam hen mee in de betekeniseconomie en inspireerde hen om aan de slag te gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

MVO-NHN brengt werkgevers met elkaar in contact over het thema sociaal werkgeverschap: het inzetten van mensen op hun mogelijkheden en talenten. Als onderdeel van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord helpen zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – of liever, ongeziene talenten – te koppelen aan werkgevers die voor hen openstaan. Om bedrijven en organisaties te laten zien hoe waardevol sociaal ondernemen is, werd de bijeenkomst Ondernemen met je hart georganiseerd. Het evenement was al een aantal weken van tevoren volgeboekt en zorgde voor een volle zaal in het theater.

Bruto nationaal geluk

Na de opening door dagvoorzitter Lonneke Deutekom nam spreker Kees Klomp de aanwezige werkgevers mee in de betekeniseconomie. Klomp, een gerenommeerd TEDx-spreker, ondernemer, adviseur en auteur, deelde zijn visie op hoe bedrijven niet alleen moeten streven naar winst en productiviteit, maar ook naar het welzijn van hun medewerkers. Hij benadrukte dat hoewel de welvaart sinds de jaren 60 aanzienlijk is toegenomen, het welzijn van mensen (bruto nationaal geluk) niet tot hetzelfde niveau is gestegen en zelfs lijkt af te nemen.

In zijn betoog riep Klomp de aanwezige ondernemers op om anders naar hun bedrijfsvoering te kijken. Zo stelde hij dat mensen diep met elkaar verbonden zijn, wat bedrijven zouden moeten erkennen en benutten voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Maatschappelijk impact maken

Ook Ralf de Kleijn van Doesgoed, een organisatie die bedrijven motiveert om een actieve bijdrage te leveren aan hun maatschappelijke omgeving, was spreker op het evenement. Hij inspireerde de aanwezige ondernemers om de verbinding met maatschappelijke organisaties op te zoeken. Doesgoed helpt om deze verbinding tot stand te brengen door ondernemers en bedrijven te koppelen aan een maatschappelijke organisatie die hun hulp goed kan gebruiken.

De Kleijn gaf inspirerende voorbeelden van hoe bedrijven hun medewerkers kunnen inzetten voor maatschappelijk relevante activiteiten. Zo noemde hij een accountantskantoor dat een dag de administratie van een buurthuis op orde bracht en een meubelmaker die spontaan besloot een lang gewenste tafel te maken voor een organisatie uit Bergen. Deze praktijkvoorbeelden toonden aan hoe directe samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties tot tastbare resultaten en nieuwe verbindingen kan leiden.

Sociaal ondernemerschap in de schijnwerpers

Tijdens de bijeenkomst werden de MVO Proud Partner schildjes uitgereikt aan werkgevers die maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek bieden binnen hun bedrijf. Zeven werkgevers, namelijk Victoria Schoonmaak, Herenbos, Securitas Nederland, Kaldenbach Meubels, Sportfondsen Schagen, McDonalds en DMI, namen hun schildje in ontvangst.

De vertegenwoordigers van de bekroonde bedrijven werden uitgenodigd op het podium, waar zij kort werden geïnterviewd over hun motivatie en ervaringen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Elke winnaar vertelde over hun inzet voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, en hoe deze initiatieven niet alleen hun bedrijf, maar ook de gemeenschap ten goede kwamen. Het publiek kreeg inzicht in de concrete stappen en strategieën die deze bedrijven hebben genomen om een inclusieve en ondersteunende werkomgeving te creëren.

Het zaadje is geplant

De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de aanwezigen de gelegenheid hadden om te netwerken en verdere samenwerkingen te verkennen. De werkgevers die aanwezig waren, ervoeren het evenement als zeer inspirerend en waardevol. Velen gaven aan dat de presentaties van Kees Klomp en Ralf Klein hen aan het denken hadden gezet over hoe zij maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen hun eigen organisaties konden integreren. Het zaadje voor verandering was geplant, en de deelnemers verlieten het evenement met nieuwe inzichten en ideeën.

Toekomstige bijeenkomsten 

Het succes van dit evenement vormt een stevige basis voor toekomstige MVO-evenementen, waarvan de eerstvolgende aan het einde van het jaar zal plaatsvinden. Dit biedt werkgevers meer kansen om geïnspireerd te raken en praktische stappen te zetten richting maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ben je een werkgever in Noord-Holland Noord en wil je ook maatschappelijk verantwoord ondernemen? Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord en blijf op de hoogte van toekomstige MVO-evenementen en initiatieven.

Vergelijkbare berichten