Van der Plas: “Je zou er wel twintig van in je bedrijf willen hebben”

Van taugé en kikkererwten tot bonen- en rode bietenspruiten: deze en allerlei andere kiemen worden gekweekt door Van der Plas Sprouts in Broek op Langedijk. Het bedrijf verkoopt ze aan supermarkten en horeca in heel Europa. In samenwerking met WSP-NHN heeft Van der Plas onlangs een vast contract geboden aan een statushouder – een asielzoeker met een tijdelijke verblijfsvergunning.

“Als je in een restaurant een plukje kiemgroenten op je bord ziet liggen, komt dat in bijna 90% van de gevallen bij ons vandaan”, vertelt Astrid de Bruin, ad-interim HR-manager van Van der Plas. Natuurlijk wil het bedrijf geld verdienen, maar er is zeker plaats voor de sociale kant van het werkgeverschap: “Het is een familiebedrijf en dat merk je in de manier waarop er met medewerkers wordt omgegaan. Er is een hoop aandacht en ruimte voor personeel: mensen krijgen meerdere kansen en worden geholpen als iets niet helemaal goed gaat.”

Toen het WNK (onderdeel van WSP-NHN) aan Van der Plas vroeg of het bedrijf iets zou kunnen betekenen voor statushouders, was het antwoord dan ook een volmondig ja. Dat ging heel simpel. “We zijn met WSP-NHN in gesprek gegaan, waarna we een cv kregen met de vraag of deze persoon bij ons zou passen. Wij dachten van wel, dus volgde een kennismaking: hij is bij ons langsgekomen voor een kort gesprek. Hierna is hij een half jaar gedetacheerd als krattenwasser. WSP-NHN hield gedurende die tijd regelmatig contact om te vragen of het goed ging, of er eventueel problemen waren en of ze ergens mee konden helpen.”

Maar dat was niet nodig, want eigenlijk ging het allemaal prima. Ook de coronacrisis gooide geen roet in het eten: de detachering werd in maart 2020 met nog een half jaar verlengd.

Astrid: “Op een gegeven moment kregen we de vraag of we een vast contract aan wilden bieden. Deze medewerker laat zien dat hij heel erg gemotiveerd is, hard wil werken en niet te beroerd is om een stapje extra te zetten. Ja, daar zou je er wel twintig van in je bedrijf willen hebben. In november heeft hij een contract gekregen. WSP-NHN heeft geholpen bij de beschikbare regelingen, subsidies en benodigde verklaringen.”

“Ik raad het andere werkgevers zeker aan om met WSP-NHN te werken. De communicatie en de manier waarop ze alles regelen is heel goed. Ik hoef maar een mailtje te sturen en ik heb dezelfde dag al antwoord. Toen we een nieuwe schoonmaakster nodig hadden, heb ik ook bij ze aangeklopt. Ik kreeg twee cv’s opgestuurd, allebei dames met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels is de keuze op een van hen gevallen. Zij is nu op basis van detachering bij ons aan de slag.”

Vergelijkbare berichten